Avrupa Yakası Pirzola çok sevilen bir et yemeğidir. Avrupa Yakası Pirzola, dana hayvanının sırt kısmından elde edilir. Yağlı olması durumumda ve de özellikle de damar şeklinde etin içine işlemiş olması durumunda çok daha makbuldür ve tercih edilir. Antrikot ise kaburgadan sıyrılmadığı için kemiklerin düzgün şekilde kesilmesiyle yöntemiyle Avrupa Yakası pirzola halini alır.
En bilinen ve tercih edilen Avrupa Yakası pirzola türü, danadan sonra sırasıyla kuzu veya koyun pirzolasıdır. Tavuk pirzolası ise tavuğun kaburga kısmından değil, but kemiği kullanılarak yapılır. Ve genellikle pirzola denince akla gelen bir Avrupa Yakası pirzola çeşidi değildir. Avrupa Yakası Pirzola çoğunlukla ızgara veya kızartma olarak pişirilir. Bunun yanında mangalı da iyi gider pirzolanın. Çok lezzetli olduğu için baharat, soğan, domates gibi ek tatlandırıcılara ihtiyaç duymaz pirzola. Baharat olarak genel kullanımda kekik öne çıkar.
Avrupa Yakası Pirzola esasen mangal deyince ilk akla gelen et çeşidiydi. Mangala çok yakışan Avrupa Yakası pirzola, zamanla ekonomik sebeplerden tahtını tavuk kanatla da paylaşmaya başlamıştır. Leziz ve kolay hazırlanan bir et türü olan pirzola, severek yenir. Pişirme esnasında ekstra sos ve yağ kullanılmaz. Nispeten sağlıklı da kabul edilmektedir.