Osmanlı mutfak kültüründe Tarihî yarımada Osmanlı şerbetleri önemli bir yer tutar. Esasen Türk mutfağının geleneksel bir içecek formu olan şerbet, Selçuklularda ve sonrasında da Osmanlı döneminde birçok zengin çeşide kavuşmuştur. kültürü göçebe toplumun özelliklerini taşımasının yanı sıra farklı kültürleri de içinde
Köken ve Tarihçe
Arapça şrb kökünden dilimize gelen şerbet, içecek anlamındadır. Şurup kelimesinin de aynı kökten türediği düşünülüyor. Orta doğu kökenli bu içeceğin Batıya yolculuğu ise ülkemiz üzerinden oldu. Şerbetin Almanca’da scherbett, Fransızca’da sorbet diye adlandırıldığını görürüz. Batıda genel bir kullanım alanı bulmasa da birçok ülke şerbete benzer içecekleri kendi kültürlerine göre şekillendirdiler.
Tarihî yarımada Osmanlı şerbetleri’nin kullanım amacı yemeğe eşlik eden lezzetli bir içecek olmanın ötesindeydi. Birbirinden farklı şerbetler, o günkü yemeklerle özenle eşleştirilerek sofranın genel lezzetine katkı sunardı. Yazın serin, kışın ılık tercih edilebilen Tarihî yarımada Osmanlı şerbetleri, aynı zamanda içerdiği bitki ve baharat özleriyle şifa kaynağı olma niteliği de taşıyordu.
Adını Osmanlı’nın kadim şerbet kültüründen alan Şerbethane, benzersiz lezzetlerine eşlik eden Osmanlı şerbetleri ile ziyaretçilerine ziyafet çekmeye devam ediyor.