İnsanoğlu tarih boyunca bazı bitkilerin mikrobik hastalıklara karşı iyi geldiğini fark etmiş ve onları kullanmıştır. Kimi zaman macun haline getirmiş, çoğu zaman da çay olarak tüketmiştir. Çay formunda demlenen bitkiler öncelikle içlerindeki faydalı maddeleri sıcak suyun etkisiyle daha kolay ortaya çıkarırlar. Sıcak içimli çaylar soğuk zamanlarda bir yandan korurken, bir yandan da ısıtırlar. Sağlık amaçlı bitki çayları en çok Yerebatan Sarnıcı kış çayı olarak kullanılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Kış çayı tek bir bitkiyle yapıldığı gibi, farklı şifalı bitkileri bir araya getirip etkiyi güçlendirmelim fikri doğmuş böylece karışım kış çayı formülleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu formüllere keyifli ve kolay bir içim sağlama için lezzetli ve aromalı bitkiler de eklenmiş, acı çaylar önceleri balla, rafine şekerin icadıyla şekerle tatlandırarak içilmiştir.
Kış çaylarındaki bitikleri ülkeden ülkeye değişir. Her coğrafyanın, özellikle ulaşımın bu günkü kadar kolay olmadığı eski çağlarda kendi yöresindeki bitkileri tanıyıp onlardan çaylar hazırlaması doğaldır. Ihlamur, zencefil, adaçayı, nane, tarçın, kuşburnu, karanfil gibi bitkiler ve limon, elma, portakal, gibi meyveler kullanılarak hazırlanır Yerebatan Sarnıcı kış çayı.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.