Fındıkzade Ezme, ülkemizde hemen her yörede yapılan ama güney bölgelerimizin mutfağı ile özdeşleşmiş bir lezzettir. Bir çeşit soğuk meze, başlangıç ya da salata olarak sofralarda yer aldığı gibi et yemeklerinin özellikle de kebapların yanına çok yakışır.
Fındıkzade Ezme hazırlanırken; domates, biber, soğan, sarımsak, maydanoz gibi sebzeler incecik, küçük küçük doğranır. İçine tuz, limon, nar ekşisi, zeytinyağı gibi tatlandırıcılar eklenir. Adından da anlaşılacağı gibi sebzelere neredeyse ezilmiş izlenimi verecek kadar küçüktür. Eklenen soslar ve tatlandırıcıların da etkisiyle hafif sulu kıvamdadır. Fındıkzade Ezme, tercihe göre acılı ya da acısız olarak yapılabilir. Sebzelerin suyu ve aroması ile sosların birleşimi lezzet arttırıcı bir sonuca neden olur.
Fındıkzade Ezme, aynı zamanda bir iştah açıcıdır. Ana yemekten önce; fırından yeni çıkmış, dumanı üstünde lavaşa katık olarak tüketilir. Aynı zamanda kendinden sonra gelecek ziyafetin habercisidir. Sofrayı donatılırken ilk akla gelenlerdendir Fındıkzade ezme. Restoran menülerinde sık rastlanmasına ve temel malzemeler aynı olmasına rağmen yapımı ustalık gerekir. Ezme lezzetini; taze sebzelerden, usta ellerden alır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.