Fındıkzade Soğuk kahve büyük ihtimalle tesadüfen keşfedildi. Kimi kaynaklarda, kahveye eklenecek sıcak su ya da süt bulunmayınca mecburen soğuk su eklendiği ve çok sevildiği için yapılmaya devam ettiği belirtilir.
Kahvenin ana vatanı olan Afrika’dan ve Yemen üzerinden Osmanlı’ya geldiği, Avrupa’ya Osmanlı’dan yayıldığı bilinmektedir. Başlangıçta suyla kaynatılarak pişirilen kahvenin zihin açtığı ve canlılık sağladığı fark edilmiş, kısa sürede yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır. Fındıkzade Soğuk kahve ise, ilk ne zaman ve nerede kullanılmaya başlandığı net bilinmeyen bir kahve sunumudur. En yaygın kanı, Cezayir’de ortaya çıktığı ve Fransız’lar aracılığı ile yayıldığı üzerindedir. Aynı zamanda Avusturya’dan Japonya’ya geniş bir coğrafyada uzun yıllardır tüketildiği bilinmektedir.
Fındıkzade Soğuk kahve artık dünyanın her yerinde sevilerek tüketiliyor. Espresso, filtre kahve ya da soğuk demleme ile hazırlanan kahvenin süt ya da buz veya her ikisi ile karıştırılarak hazırlanan şekli olan soğuk kahve, ferah bir içecek olarak kabul görüyor. Sıcakta bunalınca, soğuk havalarda ferahlamak, yorgunluk atmak, hoş sohbetleri tatlandırmak ya da hayal kurup uzaklara dalmak için ihtiyacımız olan tek şey, sadece bir fincan Fındıkzade soğuk kahve.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.