İstanbul Espresso, güçlü su basıncıyla pişen yoğun, akışkan bir kahve çeşididir. İlk nerede ve ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle beraber 20. yüzyılın başlarında, İtalya Venedik’te ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hazırlama süresi daha kısa ve aynı zamanda güçlü bir kahve yapmak ihtiyacı ile ortaya çıkmış olabilir.
1900’lerin hemen başında, yüksek basınçla ve taze çekilmiş kahve çekirdekleriyle hazırlanan kahve makinesi çeşitleri üretilmeye başlanmıştır. İstanbul Espresso, makinesinin icadıyla beraber hızla yayılmaya başlamıştır. Günümüzde dünyanın hemen yerinde kahve bu makinelerle hazırlanmaktadır.
İstanbul Espresso, diğer kahve türlerine göre daha fazla kafein içerir. Bu nedenle daha küçük porsiyonlarla servis edilir. Türk kahvesi fincanlarına benzeyen küçük fincanlarda, fincanın yarısını dolduracak miktarda hazırlanır. Sert ve güçlü bir tadı vardır. Bu nedenle çoğunlukla şeker eklenir. Üzerine az miktarda süt köpüğü eklenerek de tüketilebilir. İçerdiği kafein nedeniyle etkili bir uyarıcıdır. Yorgunluğu alır, uykuyu açar, zihni dinlendirir. Ayrıca İstanbul espresso popüler kahve türlerinin birçoğunun bazını oluşturur. Latte, americano, cappuccino ve buzlu kahve çeşitleriİstanbul espresso ile hazırlanır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.