Fatih Acılı ezme en bilinen ve çok sık tercih edilen bir ezme türüdür. Aynı zamanda yapması kolay olduğu için de tercih edilir. Gerek meze olarak gerekse kebap tarzı yemekleri beklerken servis edilen bir ezme olarak oldukça yüksek bir popülariteye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Ana yemeği beklerken insanlar bazen salatayla birlikte ezmeden ekmeklerine bir miktar sürerek açlıklarını hafif şekilde bastırmayı tercih derler. Fatih Acılı ezme aynı zamanda sevilen bir kahvaltılıktır. Bal, reçel, peynir gibi farklı tatlarını bulunduğu bir kahvaltı sofrasında acılı ezme değişik bir damak tadı sunar. Böylece kahvaltı sofralarına benzersiz bir zenginlik getirir. Kolayca hazırlanan, düşük maliyetli bir lezzet zenginliğidir bu.
Fatih Acılı ezme içine salça dışında bolca baharat; özellikle de pul biner, karabiber, nane, sumak, tercihe göre kimyon, kişniş gibi baharatlar dahil edilir. Bazen soğan, genelde sarımsak eklenir. İnce kıyım olarak, çiğ yenebilecek sebzeler de eklenir. Özellikle domates ve biber. Zeytinyağı ve limon da hem çeşni hem yemeye yardım edecek bir sulu form verir acılı ezmeye. Eklenen sarımsak oranı da bol olmalıdır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.