İstanbul Soslu makarna makarnaya katılan lezzetin adıdır aslında. Çünkü makarnayı sos eklemeden hazırladığınızda ciddi miktarda baharat, peynir, salça, et ve diğer malzemelerden eklemek gerekir. Oysa İstanbul soslu makarna yaptığınızda daha pratik bir şekilde lezzet elde edersiniz. İstanbul Soslu makarna aynı zamanda herkesin kendi tabağına sostan dilediği kadar eklemesiyle de faydalı bir tarifidir.
Sos yapımı amatör ve profesyonel aşçığın şanındandır adeta. Bu işlem aynı zamanda keyif verir. Bu nedenle kişinin kendi damak tadına ya da makarnayı servis edeceği kişilerin damak tadına uygun bir sos hazırlaması keyifli bir aktivitedir. Beğenilirse herkes sosu sorar, nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışır. Bu da sofraya keyifli bir muhabbet atar. Yemek kültürüne bir değer ve zenginlik ekler.
İstanbul Soslu makarna yaparken dünyanın farklı coğrafyalarında farklı yöntemler izlenir. Öncelikle bizim gibi Akdeniz ve doğu toplumlarında domates, salça ve baharat ağırlıklı bir sos kültür vardır. Avrupa’da ve batıda ise sos kültürü daha gelişmiştir ve daha zengindir. Sosa özel bir önem verilir ve daha bol miktarda hazırlanır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.