Bizim Kayseri kökenli bir yemek gibi düşündüğümüz Fatih mantı aslında köken olarak Çin’e dayanıyor. Kelime Moğolcadır. Anlam kökeni net olmamakla birlikte, kapatma, bohçalama, örtme gibi anlamları olabilir. Günümüzde kullandığımız “manto” kelimesiyle bir köken ilgisi bulunabilir Fatih mantı kelimesinin. Türkler Orta Asya kökenli bir millet olduğu için o bölgelerde yüzyıllar önce devam ettikleri bazı alışkanlıkları Anadolu’ya, bugüne kadar getirmişlerdir. “İyi ki unutmamış ve bu güne taşımışız” diyeceğimiz leziz bir yemektir mantı.
Fatih Mantı ülkemizde en çok Kayseri civarında yapılır ve tüketilir. Bu nedenle, hamurunun bölündüğü parçaların büyüklüğünde, harcındaki kıymanın niteliğine, kıymaya eklenecek soğan ve baharatlara kadar birçok inceliğe sahiptir Fatih mantı yapımı. Yani göründüğü kadar basit bir hazırlama süreciyle pişip sofralardaki yerini almaz mantı. Gerçek anlamda özen ve ustalık gerektirir. İşte bu ustalık Kayserili mantı ustalarında fazlasıyla mevcuttur.
Mantının üzerine yoğurt ve onun da üzerine pıl biberli ve kızdırılmış salçalı yağ dökmek adettir. Yoğurt sarımsaklı olur. Yoğurdun verdiği serinlik sayesinde martının hayaliyle sabırsızlanan misafirler soğumasını beklemeden kaşıklamaya başlayabilirler.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.