Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan İstanbul demirhindi şerbeti demirhindi bitkisinden elde edilir. Demirhindi Afrika kökenli bir bitki olup pek çok sıcak, tropikal bölgede yetişmektedir. Asıl adı “tamarind” olan bir bitki, 20-25 m. boylarındaki devasa ağaçların meyvesidir. Görünümü keçiboynuzu gibi, tadı ise mayhoş ve aromatiktir. Bu meyveler ezilip çeşitli baharatlarla karıştırıldıktan sonra sulandırılıp İstanbul demirhindi şerbetine dönüşür.
Demirhindi, Osmanlı mutfağında en çok kullanılan bahatlardan biriydi. Ferahlatıcı tadı dışında, lezzetli aroması çok sevilir, şifa deposu olduğuna inanılırdı. Ramazan aylarında sofralardan eksik olmazdı ama aslen her mevsim, her zaman mutfaklardaydı. Bazı kaynaklarda, İstanbul demirhindi şerbetinin İstanbul’un simgelerinden olduğu belirtilir. Yazarların, gezginlerin eserlerinde yer verdiği, şairlerin methiyeler dizdiği bu lezzet, Osmanlı mutfağında şöhret bulmuş, hem sarayda hem de tüm evlerde kaynatılır olmuştu.
Şehri saran kokusu, çarpıcı rengi ve alışkanlığa dönüşen tadı ile İstanbul demirhindi şerbeti, mutfak kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Günümüzde özellikle Ramazan aylarında hala sevilerek tüketilmektedir. Şerbethane mutfağının şerbetler bölümünde özel bir yeri olan İstanbul demirhindi şerbetini, tarihimize olan saygıyla, gururla sunuyoruz.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.