İstanbul Sütlü tatlı, temel malzeme olarak sütün kullanıldığı; un, nişasta, pirinç unu gibi kıvam arttırıcılar ve çeşitli tatlandırıcılar, yemişler, meyveler, baharatlar eklenerek lezzet verilen tatlılardır. Osmanlı mutfağında 15. yüzyıldan beri yapıldığı bilinmektedir. Bilinen ilk sütlü tatlı, sütlü aş anlamına gelen sütlaçtır. Zamanla keşkül, muhallebi vb çeşitler ile Türk mutfağına özgü olan özel lezzetler geliştirilmiştir. Sütlü tatlı çeşitleri günümüzde, evlerde günlük olarak pişirildiği gibi pastane ve restoran menülerinin de vazgeçilmezlerindendir.
İstanbul Sütlü tatlı, süt ile yapılmasından ötürü protein değeri yüksek aynı zamanda çeşitli vitaminler ve mineraller de içeren bir besindir. Vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok besin türünü sütlü tatlı tüketerek karşılayabiliriz. Aynı zamanda malzemeleri ulaşılabilir ve yapımı da kolay olduğu için ekonomiktir.
İstanbul Sütlü tatlı, içine eklenen çeşitli malzemeler ile zenginleştirilebilir. Örneğin pirinç unu ile pişen muhallebi aynı zaman da çocuklar için de besleyici bir öğündür. Üzerine fındık eklenmiş sütlaçlar, bademli keşküller tatlı denilince ilk akla gelen çeşitlerdir.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.