Saç tava, Güneydoğu Anadolu kökenli bir yemektir. Bu yöre, tarih boyunca pek çok etnik kültürün bir arada yaşadığı bir bölgedir. Yemek çeşitliliği de tarihi ve kültürü gibi zengin olan bölgenin mutfağımıza kazandırdığı en önemli yemeklerden biri de Sultanahmet saç tava olmaktadır.
Sultanahmet Saç tava, ana malzemesi et ve çeşitli baharatlarla, sarımsak, biber, domates gibi lezzet verici sebzelerden oluşan bir et yemeğidir. Elbette yemeğe adını veren ve sac malzemesinden yapılan tava da önemli bir bileşendir. Sac, demirden elde edilen bir malzemedir. Sağlıklı ve yemeğe lezzet katan bir malzemedir. Günümüzde modern versiyonları kullanılsa da, iyi bir saç tavanın sac üzerinde pişmesi esastır.
Sultanahmet Saç tava aslen kuzu etiyle yapılır. Ancak kuzu eti herkesin damak tadına hitap etmediği için dana eti de kullanılabilmektedir. Küçük parçalar halinde doğranmış et bir gün önceden baharatlarla beraber marine edilir. Isıtılan sac tavada kuyruk yağı eritilir, etler eklenip suyunu hafif çekene dek pişirilir. Ufak doğranmış biber, domates, sarımsak eklenince yemek hazırdır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.