Sultanahmet Sultan şerbeti denildiğinize akla Osmanlı’da padişahlara ikram edilen, onlar için özel hazırlanan şerbetlere gelirdi. Böyle özel formüllü şerbetler de bulunsa da, başlı başına Sultanahmet sultan şerbeti denen bir içecek formülasyonundan da bahsetmek mümkün sorusu çoğu insanın aklında belirmektedir. Bir Osmanlı geleneksel içeceği olan Sultanahmet sultan şerbeti yoksul sofralardan zengin kadar tüm halkın beğenerek tercih ettiği bir lezzetti.
Esma sultan şerbeti ve Hürrem sultan şerbeti, Neslişah sultan şerbeti gibi kendine özgün farklılıkları bulunan Osmanlı şerbetleri de bulunur. Bunların kökenleri konusunda rivayetler muhteliftir. Sonradan karışım elde edilip isimlerle atıfta bulunulduğu düşüncesi de hakimdir. Değişik sultan şerbeti tarifleri ortaya çıkmış, bunların arasında en beğenilenler günümüze kadar gelme başarısı göstermiştir.
Sultan şerbetinin tarifi konusunda farklı kaynaklar farklı tarif verileri üzerinde yoğunlaşır. Bununla birlikte nar ve karanfilin tariflerde genel olarak yer aldığı, birçoğunda tarçın da kullanıldığı görülür. Aslında yemek ustasının tercihine göre Sultanahmet sultan şerbeti içeriklerinin de değişkenlik gösterdiğini tahmin etmek güç değildir. Bu alışkanlık günümüzde de sürse de kimi şefler orijinal tariflerin izini sürme geleneğini devam ettirmektedirler.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.