Patates, dünyanın en önemli gıdalarından biridir. Sebze olarak çeşitli şekillerde tüketildiği gibi gıda sanayisinde de önemli bir yere sahiptir. Aslen patlıcangil familyasındandır. Ana vatanının Güney Amerika olduğu ve tüm dünyaya Amerika’dan yayıldığı bilinmektedir. Yaygın olarak 19. yüzyılda tüketilmeye başlamıştır. İstanbul Patates kızartması olarak pişirilmesi ise mutfak tarihi için önemli bir adım olmuştur. Yüksek nişasta içeriği yanı sıra vitamin ve aminoasitler açısından zengin, güçlü bir besindir.
İstanbul Patates kızartması patatesin tüm dünyada bu kadar çok sevilmesinin en önemli nedeni olarak gösterilir. İstanbul Patates kızartmasını uluslararası fast food zincirlerinden, lokal restoranlara, sokaklardaki yemek tezgahlarından okul yemekhanelerine hemen her yerde bulmak mümkündür. Evlerde de çok sevilerek, hem kahvaltıda hem et yemeklerinin yanına hem de kendi başına bir öğün olarak bolca tüketilir.
İstanbul Patates kızartması, temiz ve taze yağda altın rengi alana kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir. Elma dilim, parmak patates, anne patatesi gibi farklı İstanbul patates kızartması çeşitleri bulunur. Dileyene bol baharatlı acılı, dileyene ketçaplı mayonezli; dönerin, hamburgerin, tavuğun, sosisin yanında hep o vardır.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.