İstanbul Yaprak dönerin mutfağımızdaki geçmişi ile ilgili kesin bilgilere ulaşılamamaktadır. Ancak pek Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, Kırım’da yediği ve İstanbul yaprak döner benzeri bir et yemeğinden söz edilir. Aynı yazıda, kuzu etinin dilim dilim kesilip, bir demir kebap şişine geçirildiği ve başları ince ortası kalın şekilde dizildiği tarif edilir. Altındaki ateşle yavaş yavaş iyice pişen etin çok yumuşak ve lezzetli olduğundan söz edilir. Bu anlatı, İstanbul yaprak döner için tarihteki ilk tarif olabilir.
Anadolu’da farklı şehirlerde de, döneri ilk kez kendilerinin yaptığını söyleyen çeşitli ustalar bulunur. İstanbul Yaprak döner büyük ihtimalle 17. yüzyıldan beri yapıla gelen bir lezzettir. Günümüzde dünya çapında ünlü bir yemek olmuştur. Günümüzde restoranlarda tüketebileceğiniz bir yemektir yaprak döner. Evlerde yapıldı nadirdir.
İstanbul Yaprak dönerin en önemli özelliği kıymadan değil yaprak şekilde açılmış et parçaların dizilmesi ile yapılmasıdır. Böylece pişen döner, kesildiğinde çok katmanlı, yağları iyice eriyip etle özleşmiş bir lezzet ortaya çıkar. Bir diğer özelliği ise terbiyesidir. Soğan, yoğurt ve çeşitli baharatlarla harmanlanan et, aromaları iyice çeker ve kendi lezzetiyle pişer.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.