Osmanlı yemek kültüründe saray mutfağının payı büyüktür. Bu nedenle Osmanlıda zengin çeşide ve bol malzemeye dayayan bir yemek ve içecek kültürünün egemen olduğunu görürüz. İstanbul Osmanlı şerbeti çeşitleri gibi temeli meyve sularına dayanan bir içecekte, farklı meyvelerin lezzeti zengin bir çeşitlilik oluşturacak şekilde değerlendirilmiştir. Meyve suları tek başına ya da karıştırılarak, zamanla benzersiz lezzetler elde ediliştir.
İstanbul Osmanlı şerbeti çeşitleri dendiğinde saraydaki kullanımlarına ve zengin şerbet kültürüne özel bir parantez açmak gerekir. Osmanlı sarayında içecekler ve tatlılar saray mutfağının Helvahane adlı bölümünde hazırlanırdı. İstanbul Osmanlı şerbeti çeşitleri öğünlerde vazgeçilmez bir yere sahip olmaları yanında, gün boyunca ihtiyaca göre saray ahalisine takdim edilirdi. Genellikle Çin porseleni özel şerbetliklerde muhafaza edilen şerbetler, yine şık porselen kaplarda sunulurdu.
Demir Hindi Şerbeti, Nar şerbeti, Gül şerbeti gibi farklı şekillerde hazırlanabilen Osmanlı şerbeti çeşitleri Şerbethane Cafe & Restoran menüsünde önemli bir yere sahiptir. Dilerseniz yemeğinize eşlik edecek bir şerbeti öğününüzle birlikte tercih edebilir, isterseniz tek başına kaliteli ve otantik İstanbul Osmanlı şerbeti çeşitleri arasından dilediğinizin tadına bakabilirisiniz.
Şerbethane Cafe & Restaurant; Sultanahmet Camii ve Külliyesinin altında, Arasta Çarşısı Sokakta yer almaktadır. Şerbethane; Sultanahmet'in en nezih Cafe ve Restaurantlarından olup, yerli ve yabancı turistler ile turist kafilelerinden oluşan bir müşteri portföyüne sahiptir. Şerbethane’de; Osmanlı Şerbeti, Kahvaltı, Dünya Mutfağından Seçmeler, Nargile, Çay, Kahve ve Meşrubat Çeşitleri ile hizmet verilmektedir.